BESLAGRECHT

ONZE EXPERTISE

Het beslag- en executierecht bepaalt niet alleen de regels waarop beslissingen ten uitvoer kunnen worden gebracht maar omvat ook de rechten die een schuldenaar hierbij kan laten gelden die voorzien in diens bescherming. Overeenkomstig het gerechtelijk wetboek kunnen vonnissen en akten pas ten uitvoer gelegd worden op overlegging van de uitgifte of van de minuut. Dit betekent dat alvorens er uitvoerend beslag kan worden gelegd op de goederen van uw schuldenaar u over een rechterlijke uitspraak (een vonnis) of een andere gelijkwaardige titel (bv. notariële akte) dient te beschikken. De machtsmiddelen worden slechts aan een schuldeiser ter beschikking gesteld die over een uitvoerbare titel beschikt. De tenuitvoerlegging gebeurt steeds door de gerechtsdeurwaarder. In geen geval kan u zelf tot dwanguitvoering overgaan. Ons recht laat immers niet toe dat we zelf een vonnis uitvoeren.

In de gevallen waar reële executie (uitvoering in natura) niet mogelijk is of waar de verbintenis van uw schuldenaar strekt tot het betalen van een geldsom, zal de tenuitvoerlegging dienen te gebeuren op de goederen van uw schuldenaar. Overeenkomstig artikel 7 en 8 Hyp.W. staat uw schuldenaar in met zijn gehele vermogen voor de nakoming van zijn verbintenissen. De uitwinning van de goederen van de debiteur zal gebeuren door het leggen van uitvoerend beslag.

In het beslag- en executierecht kunnen diverse vragen en geschillen ontstaan waarvoor professionele dienstverlening gewenst is, o.a. kan u geconfronteerd worden met:

  • een wanbetaler die niet wenst over te gaan tot vrijwillige betaling van uw facturen. Hoe zorgt u ervoor dat u over een uitvoerbare titel beschikt zodat de gerechtsdeurwaarder kan overgaan tot beslag?
  • een beslaglegger die bij de openbare verkoop van een onroerend goed staakt met de uitvoering. Kan ik als schuldeiser met een openstaande vordering alsnog de verkoop van het onroerend goed vorderen?
  • een bank die ingevolge wanbetaling overgaat tot beëindiging van de kredietovereenkomsten en daarnaast verhoogde interesten, een schadebeding en een wederbeleggingsvergoeding vordert. Is dit rechtsgeldig?
  • een heersende discussie met betrekking tot het al dan niet verbeuren van dwangsommen. Een dwangsom is een middel om gehoorzaamheid aan een gerechtelijke beslissing af te dwingen maar vanaf wanneer kan u een dwangsom opeisen en binnen welke termijn dient u dit te doen?

Het beslag- en executierecht kan enorm complex zijn en wordt vaak gekenmerkt door specifieke korte termijn procedures zodat juridische bijstand aangewezen kan zijn. Tijdig ingrijpen is de boodschap.

In overleg met de gerechtsdeurwaarder zullen de advocaten van Themis Legal nagaan of er beslag zal worden gelegd op de roerende dan wel de onroerende goederen van uw schuldenaar, of bijvoorbeeld het loon van uw schuldenaar of diens bankrekeningen. Als er aanwijzingen zijn dat uw schuldenaar zijn insolvabiliteit aan het bewerkstelligen is, kan er bewarend beslag gelegd worden op zijn goederen zodat deze de in beslag genomen goederen niet meer kan vervreemden.