HUURRECHT

ONZE EXPERTISE

Doorheen de jaren ontwikkelden de advocaten van Themis Legal een bijzondere expertise in het behandelen van huurgeschillen, zowel op het vlak van woninghuur, handelshuur als het gemeen huurrecht.

Veel problemen kunnen voorkomen worden met een duidelijke huurovereenkomst, aangepast aan het specifiek huurregime dat van toepassing is. Het huurrecht dat van toepassing is, wordt bepaald door het voorwerp van de overeenkomst. Dat kan bijvoorbeeld een woning, handelszaak, studentenverblijf, garage, landbouwgrond zijn. Bijzondere aandacht in de behandeling van deze materie is noodzakelijk nu elke huurregime verschillende regels bevat waarvan contractueel niet mag afgeweken worden.

HET ALGEMEEN HUURRECHT

Het algemeen huurrecht is van toepassing op een huurovereenkomst die niet valt onder de regels van de woninghuurwet, het woondecreet, de handelshuur en de pacht. Het is dus een soort restcategorie. Alles wat niet onder deze specifieke wetgevingen valt, valt onder het algemeen huurrecht. Voorbeelden hiervan zijn: (ver)huur van een garagebox, een loods, een tweede verblijf.

DE WONINGHUURWET

De woninghuurwet is alleen van toepassing op de huur van woningen die dienen als hoofdverblijfplaats van de huurder en dat met toestemming van de verhuurder. De huurder moet dus effectief en voornamelijk in de gehuurde woning wonen.

DE HANDELSHUURWET

De handelshuurwet bepaalt dat een huur een handelshuur uitmaakt als er sprake is van een huurovereenkomst van een (gedeelte van een) onroerend goed dat in hoofdzaak is bestemd voor het drijven van kleinhandel of voor de bedrijvigheid van een ambachtsman die rechtstreeks handelt met zijn publiek via de verkoop van waren maar ook voor het leveren van diensten. Het handelsrecht wordt gekenmerkt door zijn zeer formalistisch karakter zodat juridische bijstand hierin aangewezen is.

In de contractuele relatie tussen de verhuurder en de huurder kunnen er zich allerhande geschillen voordoen of diverse vragen rijzen, waaronder:

  • achterstallige huurgelden en kosten of andere ernstige tekortkomingen in hoofde van de huurder (geluidsoverlast, gebrek aan onderhoud, ..). Kan ik mijn huurder wegens voormelde tekortkomingen uit het huis zetten en welke vergoedingen kan ik bij de ontbinding van de huurovereenkomst eisen?
  • kan ik als verhuurder de huurprijs en de verdeling van de kosten en lasten zoals voorzien in de huurovereenkomst zomaar aanpassen?
  • u stelt zich de vraag welke kosten van onderhoud en herstelling ten laste vallen van de huurder, dan wel de verhuurder.
  • er zijn heel wat gebreken in de huurwoning. Kan ik de verhuurder aanmanen om de nodige onderhoudswerken en herstellingen uit te voeren? Welke stappen dien ik te ondernemen in geval van een onbewoonbaarverklaring van het verhuurde goed?
  • mag de huurder zijn woninghuurovereenkomst overdragen of de huurwoning onderverhuren en wat zijn de regels dienaangaande?
  • u wenst uw huurovereenkomst te beëindigen. Met welke zaken dien ik als huurder of verhuurder rekening te houden?
  • de verhuurder heeft besloten de huurwoning te verkopen. Wat gebeurt er met mijn huurovereenkomst? Kan ik als huurder de woning blijven huren?
  • bij afloop van de huurovereenkomst blijkt dat uw huurder heel wat huurschade heeft toegebracht aan de woning . Hoe kan u deze schade verhalen op uw huurder en hoe verloopt de vrijgave van de huurwaarborg?
  •  

De advocaten van Themis Legal staan u in al voormelde gevallen met raad en daad bij en leveren in elk stadium (opstellen van huurovereenkomst, behandeling van tussentijdse huurgeschillen en de beëindiging van de huurovereenkomst) bijstand aan zowel de verhuurders als huurders.