VENNOOTSCHAPSRECHT

ONZE EXPERTISE

Ondernemingen komen voor onder veel verschillende vormen. Alzo verwijst het Wetboek Economisch Recht bij het begrip “ondernemingen” naar:

  • iedere natuurlijke persoon die zelfstandig een beroepsactiviteit uitoefent (bv. een eenmanszaak, een zaakvoerder vennootschap, een kunstenaar);
  • iedere rechtspersoon (elke vennootschap, vzw of stichting);
  • iedere andere organisatie zonder rechtspersoonlijkheid (bv. een maatschap).

Elke vorm kent voor- en nadelen, zodat het raadzaam is om hier niet licht over te gaan bij de opstart van een eigen onderneming. De advocaten van Themis Legal kunnen u hierin bijstaan, door te wijzen op deze voor- en nadelen en aan te geven welke vorm het meest aangewezen is bij de soort activiteiten u wenst uit te voeren.

Wordt de onderneming door meerdere personen opgericht, is het eveneens aangewezen om onderling afspraken te maken over onder meer de werking van en binnen de onderneming, alsook financiële afspraken en deze op te nemen in de statuten van de onderneming, dan wel op papier te zetten onder de vorm van een aandeelhoudersovereenkomst, teneinde het fundament van de samenwerking te betonneren, alsook dienstdoend om eventuele toekomstige geschillen te voorkomen. Ook hierbij kunnen de advocaten van Themis Legal u begeleiden en de redactie van de statuten en aandeelhoudersovereenkomst op zich nemen.

Het is niet uitgesloten dat er zich binnen de ondernemingen onenigheden zouden voordoen tussen de aandeelhouders en/of de zaakvoerders/bestuurders. Ook in deze gevallen kunnen de advocaten van Themis Legal bijstand verlenen door in eerste instantie af te toetsen of er geen minnelijke oplossing mogelijk is. Blijft het geschil tussen partijen aanhouden en wordt hierdoor de werking van de onderneming verstoord, dan kan met hulp van onze advocaten de rechtbank steeds worden aangewend om deze impasse te doorbreken.

De advocaten van Themis Legal verlenen ondernemingen bijstand inzake alle vennootschapsrechtelijke vragen, waar zij zich onder meer toeleggen op:

  • het verlenen van juridische bijstand bij de oprichting van de onderneming;
  • het opmaken, alsook het nakijken van statuten en aandeelhoudersovereenkomsten;
  • het verlenen van bijstand bij een overname van aandelen, gaande van het voeren van de eerste onderhandelingen tot het finaal ondertekenen van de overeenkomst aandelenoverdracht;
  • het begeleiden bij het overnemen of het overlaten van een handelsfonds, met inbegrip van het opmaken en/of nakijken van de overnameovereenkomst;
  • het verlenen van advies en bijstand aan ondernemingen die zich in moeilijkheden bevinden.